Styrketrening – et viktig virkemiddel mot forebygging av muskel og skjelett-plager!

 

Styrketrening har eksistert så lenge historie har vært skriftet. Fasinasjonen for å løfte på tunge objekter har alltid eksistert og det finnes evidens for dette tilbake til prehistoriske tider (1). Vektløfting har eksistert som idrett i godt over 100 år og ble først introdusert som egen øvelse under OL i Aten 1896.  Vektløfting eller vekttrening er definert som øvelser som styrker,- og øker størrelsen av

muskler. Tyngdekraften motvirkes ved to enkle prinsipper, eksentrisk og konsentriske kontraksjoner av muskelen. For å øke motstanden, i tillegg til tyngdekraften, anvender man vekter, strikk, stenger, apparater og kroppsvekten sin. Kort oppsummert, så øker man styrken og størrelsen i muskulaturen ved å anvende disse prinsippene.

I dag eksisterer styrketrening i mange former og er, beviselig, kanskje det beste virkemiddelet vi kan benytte oss av for å forebygge og motvirke muskel og skjelett (MSK) – plager, styrke bentetthet, utholdenhet i muskler, forbedre hjerteorganet, redusere kroppsfett, regulere blodtrykk og senke kolesterol nivåene (2). En annen positiv bivirkning av styrketrening er økningen av dopamin-, serotonin-, og norepinefrin-nivåene som kan hjelpe på humøret og motvirke depresjon (3).

Mange vil nok tenke på styrketrening på en relativt tradisjonell måte hvor man går på helsestudio og «løfter vekter». Dette er en veldig fornuftig og trygg måte å trene på, spesielt om man får veiledning i starten. I dag ser vi at styrketrening utføres på svært mange og forskjellige måter. Crossfit, gruppetimer, hjemmetrening osv. Mulighetene er uendelige, men som alt annet krever det dedikasjon og motivasjon for å utføres og ikke minst, mestre. I bunn og grunn har styrketrening svært mange fordeler, og veldig få ulemper.

Vi opplever at våre pasienter, med rett veiledning, oppnår raskere resultater og finner raskere tilbake til en symptomfri hverdag når de begynner med litt mer systematisk trening. Mange ønsker ikke å gå på treningsstudio, av forskjellige årsaker, men finner seg til rette hjemme med enkelt utstyr. Vi på Høst Helse har en liten treningssal som man kan bli medlem av og trene for seg selv om ønskelig. Vi har også kompetansen til å hjelpe deg i gang med trening og kan tilpasse treningsprogrammer som passer ditt utgangspunkt, uavhengig om du vil trene hjemme eller på treningsstudio.

Mange lurer på dette:

Hvor ofte bør man trene? – Her finnes det ikke noe korrekt svar, men man burde trene aktivt minst 2 ganger i uken. Folkehelseinstituttet anbefaler minimum 30 minutter aktivitet hver dag. Alt over dette er en bonus. Vårt råd vil alltid være å prioritere å gå på trening. Dette er også en fin måte og få litt tid for seg selv, men kan også være en fin måte å være sosial på. Det trenger vi etter en lang periode med korona-epidemi.

Velkommen til Høst Helse!

Bestill time her!

  1. Westcott, Wayne L. (2012). «Resistance Training is Medicine: Effects of Strength Training on Health». Current Sports Medicine Reports. 11 (4): 209–216. doi:10.1249/JSR.0b013e31825dabb8. PMID 22777332. S2CID 11977370.
  2. https://www.webmd.com/depression/guide/exercise-depression
  3. «The History of Weightlifting». USA Weightlifting. United States Olympic Committee. Archived from the original on 7 July 2013. Retrieved 3 September 2018. The genealogy of lifting traces back to the beginning of recorded history where man’s fascination with physical prowess can be found among numerous ancient writings. A 5,000-year-old Chinese text tells of prospective soldiers having to pass lifting tests.