fbpx
Diagnoser2023-03-27T10:43:44+02:00

Diagnoser

Under finner du en oversikt over vanlige tilstander kiropraktorer og fysioterapeuter utreder og behandler. Har du spesifikke diagnoser du lurer på og som ikke står beskrevet under vil jeg henvise deg til www.nhi.no. Der finner du korrekt og oppdatert informasjon som gjelder din tilstand.

«Frozen shoulder»2019-08-09T10:22:42+02:00

Denne tilstanden rammer selve skulderleddet og er også kjent som «skulder kapsulitt». Kjennetegn ved denne tilstanden er det man kaller global stivhet som betyr stivhet i alle retninger/bevegelser. Den er delt inn faser hvor man opplever en smertefase, stivhetsfase og resolusjonsfase. En grundig undersøkelse, samt å utredes tidlig er viktig for forbedret prognose.

Tendinitter (senebetennelser)2019-08-09T10:36:44+02:00

En tendinitt eller populært kalt senebetennelse er en tilstand hvor selve senen blir inflammert eller irritert rundt festet. «Tennis albue» er et godt eksempel på en tendinitt/senebetennelse, men kan i teorien oppstå der alle muskler/sener festes. Typiske symptomer vil være smerte ved bevegelse av muskelen, hovenhet og kan gi en type murrende smerte i området som er affisert.

Knesmerter2019-08-09T10:24:37+02:00

Knesmerter kan naturligvis ha mange årsaker. Treningsrelaterte smerter i kneet oppstår ofte på grunn av overbelastning og er ofte muskulære. Traumatiske skader kan ramme korsbånd, leddbånd og i verste fall brudd. En annen hyppig årsak er slitasje eller artrose.  En kirorpaktor og fysioterapeut er godt skikket til å utrede kneet ditt dersom du har smerter eller skader.

Albuesmerter2019-08-09T10:24:56+02:00

De hyppigste årsakene til albuesmerter er tendinitter/senebetennelser. En albue som er rød, hoven og ikke utsatt for en traumatisk hendelse vil ofte være en akutt bursitt eller bedre kjent som slimposebetennelse. En slimposebetennelse kan også oppstå etter et fall på albuen. Det er viktig å skille mellom dette og brudd. En kiropraktor kan utrede og eventuelt henvise til røntgen/MR dersom det oppstår usikkerhet. Er du usikker på smertene dine i albuen kan du ta kontakt med oss.

«Musearm»2019-08-09T10:34:34+02:00

Mange opplever smerter i håndledd og underarm etter en stund på kontor. Som regel rammer det høyre armen. Smertene oppstår ofte som resultat av hyppig og lange perioder foran PC. Som regel oppstår smertene i muskulaturen som kommer fra albuen og styrer fingrene. Her oppstår det ofte det vi kaller triggerpunkter som igjen kan gi en senebetennelses-tilstand. Smertene er som regel murrende og irriterende. Denne tilstanden behandles ofte med nåler (IMS, tørrnålsteknikker), trykkbølge og tverrfriksjonsmassasje. Øvelser for å motvirke at tilstanden forverres/eller kommer tilbake vil også være naturlig å gi. Ta kontakt med din behandler for tips og behandling.

Runners knee/løpekne2019-08-09T10:35:03+02:00

Langs låret på utsiden ligger det en sterk bindevevshinne som strekker seg fra rundt hoften og ned til kneet. Denne strukturen kalles på fagspråket «tractus iliotibialis» eller «ITB». Ved repetert løping, spesielt på harde underlag, vil det oppstå friksjon rundt kneet og kan av og til føre til irritasjoner ved slimposen på utsiden av kneet. Tilstanden kan også oppstå dersom hoftemuskultur utviser svakhet. Det er derfor viktig å utrede hele systemet. De fleste «løpeknær» responderer bra på alternativ trening, styrketrening og behandling. I noen tilfeller vil det være fornuftig å ta det med ro en periode.

Jumpers knee/patellar tendinopati2019-08-09T10:35:40+02:00

«Jumpers knee» er en senebetennelsestilstand som rammer kneet. Som regel oppstår det smerter i senen under kneskålen, men kan også gi smerter over. Smertene oppstår i kvadrisepssenen som er en samling av de fire store musklene man har i fremre lår. Jobben til denne senen er å strekke ut kneet, samt stabilisere bevegelser i kneleddet. Smertene oppstår, litt som i navnet, ved repetert hopp eller i selve avsatsen/kontraksjonen av muskelen ved et hopp.

Smertene og tilstanden er ikke så ulik Schlatters sykdom, denne tilstanden rammer selve senefestet mot benet på toppen av leggen. Den gir en karakteristisk beinete «kul» på øvre del av leggen og gir lokale smerter. Tilstanden er ufarlig, men kan gi store plager ved tung belastning. Denne sykdommen/tilstanden rammer barn og ungdommer i vekst og som samtidig driver idrett som håndball eller fotball.

Akilles tendinitt2019-08-09T10:36:27+02:00

Akillessenen er ankerpunktet for de to store musklene på baksiden av leggen og er ofte utsatt for slitasje. Smertene starter ofte fra 2-6 cm over selve hælen og man kan ofte kjenne en fortykning og/eller små klumper i senen. Disse er ofte vonde å klemme på. Smerter når du går og løper er vanlige symptomer. Denne tilstanden er ikke en betennelsestilstand og betennelsesdempende medisiner gir ofte lite til ingen lindring. Den rammer ofte mosjonister, idrettsfolk og eldre. Avlasting, hvile og uttøyning er ofte anbefalt. Trykkbølgebehandling har god og rask effekt på denne tilstanden.

Plantar fasciit2019-08-12T09:35:27+02:00

Den plantare fascia er en sene/bindevev som strekker seg fra hælen og frem mot tåballene. Oppgaven til denne senen er å redusere støt ved fjæring når foten belastes. Repetert bruk av foten ved spesielt løping på harde underlag kan gi tilstanden plantar fasciit. Det er flere risikofaktorer for å utvikle denne tilstanden og en av de vanligste er en brå overgang fra lite til mye trening. Vekt og alder er også en relativt stor risikofaktor. Det er en veldig vanlig tilstand som rammer opp mot 10% av befolkningen. Det finnes mange tiltak for behandling av denne tilstanden som blant annet trykkbølgebehandling, tilpassede såler og nålebehandling. Alle saker er komplekse og individuelle og bør utredes individuelt. En kiropraktor kan også eventuelt henvise til MR for å bekrefte diagnosen. Har du smerter under foten/hælen de første ti sekundene du setter foten i bakken på morgenen er sannsynligheten stor for at du har plantar fasciit. Jo tidligere du får behandling for dette, jo raskere har det en tendens til å bli bedre. Kiropraktor Christian Høst har lang erfaring med utredning og behandling av dette.

Krystallsyke (BPPV)2019-08-09T10:40:58+02:00

– Oppleves som anfall av kraftig posisjonell svimmelhet som varer noen sekunder. Med dette menes at hodebevegelser eller f.eks å snu seg en bestemt retning i sengen utløser et kraftig anfall. Dette oppleves ofte som svært ubehagelig. Krystallsyke er navnet man bruker på folkemunne, men heter egentlig BPPV (Benign paroksysmal posisjonsvertigo). Dette er en forholdsvis ganske vanlig tilstand og kan ses hos unge, middelaldrende og eldre mennesker. Sannsynligheten for BPPV er større jo eldre man er. Gjennomsnittsalder for forekomst er cirka 60 år. Krystallsyke er totalt ufarlig, men oppleves sterkt og ubehagelig. Heldigvis er det veldig gode prognoser med behandling av dette og de aller fleste opplever en stor forbedring etter 1-2 behandlinger. Det finnes forskjellige typer av BPPV og behandles derfor deretter. Teknikkene vi bruker under behandling heter Epleys manøver.

– Årsaken til krystallsyke er ikke kjent, men mekanismene er godt forstått. Det forekommer forandringer i balanseorganet i indre øret som gjør at balanseorganet spiller deg et lite puss. Det er for eksempel ikke samsvar mellom hva øynene og tyngdekraften forteller kroppen din og utløser svimmelhet/vertigo.

– Har du mistanker om at svimmelheten din skyldes krystallsyke eller noe annet er du hjertelig velkommen til å ringe oss. Krystallsyke er, i de fleste tilfeller, relativt enkelt å diagnostisere.

Hodepine2019-08-09T10:41:09+02:00

Cervikogen hodepine (nakkehodepine)

Dette er en veldig vanlig form for hodepine som ofte sitter på den ene siden av hodet og det er en klar relasjon og holdepunkter for sammenheng med beinstrukturer og bløtvev(muskler) i nakken. Hodepinen brer seg ofte frem mot pannen og her kan den være mest intens, men mange opplever også strålesmerter i både skulder og arm. Ofte skyldes plagene unormal/nedsatt bevegelighet i nakken og omkringliggende muskulatur. Manipulasjon, bløtdelsbehandling og fysisk aktivitet med øvelser og uttøyning har vist seg å gi god effekt. Vi på Høst Helse har lang erfaring med å behandle dette.

Tensjonshodepine/Spenningshodepine

Er den vanligste hodepinetypen i verden og oppleves som kortvarige episoder med hodepine. Dette kan utvikle seg til å bli mer hyppig eller kronisk. Det er ofte en korrelasjon mellom stress og ømme muskler i nakke og skuldre som resulterer i hodepine. Hodepinen beskrives ofte som et stramt bånd over pannen og rundt tinningene. Det er ikke pulserende i karakter, men er ofte trykkende eller pressende. Noen opplever også kvalme, lys og lysskyhet, men dette er noe uvanlig. Denne hodepinetypen kan ofte feildiagnostiseres som migrene. Noen har faktisk også migrene i tillegg (rundt 10%).

Spenningshodepine er ikke en alvorlig tilstand. Målet med behandling er å forebygge og lindre tilstanden. Det anbefales å unngå å ta for mye medikamenter, da dette i seg selv kan gi hodepine. Paracetamol er ikke spesielt vanedannende og kan ha god effekt på hodepine. En kiropraktor og fysioterapeut kan hjelpe deg med avspenning i muskulatur og ledd som også kan bidra til forbedring.

Migrene

Migrene er en intens form for hodepine som ofte manifesterer seg på den ene siden av hodet. Årsaken til migrene er ikke kjent, men mange forskere mener det er en sammenheng i endringer av blodstrømmen i hodet og visse biokjemiske reaksjoner. Migrene er en kronisk hodepine som kan oppleves med og uten aura. Aura er en samling av varselssymptomer på et forestående migreneanfall og kan ofte være lyd og lysskyhet. Å ligge på et mørkt rom med frisk luft og lite lyd gir ofte lindring. Forebyggende medisiner samt å unngå utløsende faktorer kan bidra til reduksjon av hyppighet av anfallene. Erfaringsmessig har vi kunnet hjelpe noen migrenepasienter tidligere, men det er ingen dokumentert effekt av hverken fysikalsk eller kiropraktisk behandling for denne tilstanden.

Gå til toppen