Smerter i Akilles?

Fortvil ikke, det er faktisk veldig vanlig og rammer veldig mange mosjonister som toppidrettsutøvere.

De aller fleste av oss som mosjonerer eller løper mye har opplevd stramhet i enten leggene eller i selve Akillessenen, og mange som opplever dette starter ganske raskt med uttøyning for å få bukt med problemet. I mange tilfeller kan dette lindre, men smertene tilkommer ofte ved neste treningsøkt.

Hva består Akillessenen av og hvor kommer den fra?

Akillessenen, som alle andre sener i kroppen, består av en struktur av fast bindevev hvor rollen er å danne en slags overgang fra muskel til festet på skjelettet. Rollen til alle sener er rett og slett kraftoverføring fra muskelen til leddet man ønsker å bevege. Sener er som regel ganske mye tynnere sammenlignet med selve muskelen og tåler, i forhold til størrelsen, ganske mye. Senebetennelser oppstår ofte ved repetert bruk av samme muskel/sene, over tid.

Akillessenen er en samling der de to store, bakre leggmusklene møtes (gastrocnemius og soleus). Akillesbetennelse, eller «tendinopati» som man bruker på fagpråket, er egentlig ikke en senebetennelse og derfor er det veldig mange som ikke har effekt av betennelsesdempende medikamenter. De aller fleste plagene i Akilles skyldes slitasjeforandringer på selve senen, med en påfølgende lokal betennelse. Medikamenter vil dempe noe i betennelsesfasen, men gir sjelden den effekten man ønsker. Det hjelper svært sjelden på tilheling av området.

Smertebildet

Små rupturer/rifter i selve senen gir etter hvert smerter i Akilles, mange opplever også en fortykning av senen, samt smerter om man kniper på den. Det er i denne fasen mange oppsøker hjelp hos lege, kiropraktor eller fysioterapeut.

De aller fleste opplever smerter i Akilles eller i hælen, spesielt ved belastning. Mange opplever også at smertene avtar litt ved trening, når man er blitt varm, for så å komme tilbake etter aktivitet.

Kjenner du deg igjen?

Behandling

Hovedmålet med behandlingen er for det første smertelindring, deretter er det mange individuelle måter å håndtere eller behandle plagen på. Betennelsesdempende medisiner som for eksempel Ibux vil dempe noe av smertene, men vil ikke gjøre senen noe særlig bedre. Mange vil måtte begrense belastningen på Akilles ved å løpe mindre eller rett og slett ikke løpe i det hele tatt en liten stund.

Man skal alltid forsøke konservativ behandling først!

 

På Høst Helse har vi utstyret vi trenger for å håndtere/behandle smerter i Akilles. Det er mange faktorer man må ta høyde for i behandlingen, det er derfor viktig å starte med en kartlegging/konsultasjonstime. Innleggssåler gir ofte en markant avlastning for Akillessenen og anbefales i mange tilfeller som en bidragsyter for forbedringen. Erfaringsmessig ser vi at trykkbølgebehandling gir stor og rask effekt på akutte, som langvarige smerter i Akilles.

Etter man har fått kontroll på smerter og sett en forbedring, vil vi gi råd til øvelser/uttøyninger som rett og slett skal fungere som forebyggende tiltak for fremtiden.

Husk, man skal ikke slutte å løpe fordi man får en skade. Man skal ta en pause, gjøre noe med det, og deretter gjenoppta løpeinteressen. Forhåpentligvis er man da bedre rustet og sterkere i leggmuskulatur og man slipper problemer her igjen.

Våre behandlere vil informere deg om prognose og gi deg råd videre.

Bestill time her

PS, de aller fleste plager i Akilles går over med rett behandling og tiltak. Noen ytterst få må opereres, men det vil alltid være siste utvei.

Kilder:

www.nhi.no