Rygg og nakkesmerter – de aller vanligste muskel og skjelett-plagene.

Skrevet av: Christian Høst, kiropraktor i Arendal.

Har du vondt i ryggen? Hva er det egentlig og hvorfor eller hvordan oppstår smertene?

Mekanismene rundt akutte eller kroniske ryggplager er etter hvert bedre og bedre forstått av forskerne. Det finnes ikke alltid bare én årsak, det er ofte «multifaktorelt» eller stammer fra flere sammensatte kroppslige og mentale situasjoner. Det er viktig å påpeke at smerter i nakke og rygg kan ha mange forskjellige årsaker og at dette blogginnlegget er bare er en opplysende artikkel som er ment til å gi litt bakgrunnsinformasjon, samt gi noen eksempler på vanlige årsaker.

For å forstå rygg og nakke må vi se litt nærmere på hva ryggsøylen består av. Nakken utgjør 7 («cervikale») virvler, brystryggen 12 («torakale»)  virvler, og korsryggen 5 («lumbale»)  virvler. I tillegg har vi «platen» i bunn også kjent som «sakrum», samt halebenet eller «coccyx».

Ryggen består naturligvis av mye mer en bare ben og ledd. Det finnes også en hel del muskler og bindevev, arterier og vener, og selvfølgelig nerver.

Utredelse og behandling av vanlige årsaker til rygg og nakkeplager er noe kiropraktorer og fysioterapeuter jobber med på daglig basis.

Vanlige årsaker til smerter/plager i rygg eller nakke:

Slitasje eller «degenerative forandringer»

Dette er en helt naturlig prosess i kroppen som rammer alle, før eller siden. Mange som har tatt ett MR bilde vil få dette beskrevet i funnene. Det er helt naturlige slitasjeforandringer i ben eller ledd som blir tydelig etter hvert som vi blir eldre. Mange tenker på det som «innvendige rynker». Som oftest forklarer det ikke ene og alene hvorfor du har smerter, men klinikere setter dette sammen med funn man gjør på kontoret. Som nevnt i innlegget om artrose, er dette helt ufarlig og responderer svært bra på styrketrening.

Triggerpunkter i musklene

Triggerpunkter, eller «knuter» som mange kaller det, kan gi lokale plager langs rygg eller nakkesøylen. Triggerpunkter oppstår ofte som et resultat av statiske posisjoner, gjerne med litt belastning. Det kan også oppstå som følge av repetert og ensidig bruk av muskelgrupper. Et godt eksempel er kontoransatte som sitter mye foran PC. Hodet blir fremoverlent, skuldre og nakke blir stive som følge av dette, også dannes det triggerpunkter. Disse knutene responderer ofte svært godt på nålebehandling (IMS), noe både fysioterapeut August Gundersen og kiropraktor Christian Høst er svært godt kjent med. Triggerpunkter i nakke og skuldre er også ofte en bidragsyter for spenningshodepine eller «stressnakke».

tremann
ryggsøyle

Smerter fra leddene i nakke og ryggsøylen

Slitasjeforandringer eller arvelige skjelettsykdommer kan gi smerter eller plager i rygg og nakke. Dette er svært vanlig og rammer veldig mange av oss. Leddene i søylen blir utsatt for slitasje og degenerasjon som igjen kan være kilden til smerter. En kiropraktor egner seg svært godt til å diagnostisere deg samt behandle nakke og ryggsøyle.

Livsstilsrelaterte plager

Mange bruker kroppen sin for lite. Vi sitter på jobb og vi blir sittende hjemme. Gjør vi dette lenge nok er vi mer utsatt for slitasje og risikoen for plager blir større. Det aller enkleste virkemidlet og «medisinen» mot plager i rygg og nakke er ganske enkelt å være mer aktiv. Trening på jevnlig basis gir ikke bare en bedre fysikk, det gir også en bedre mentalitet. Vår fysioterapeut August Gundersen hjelper deg gjerne i gang og kan lage treningsprogrammer som passer dine behov!

Akutte smerter i nakke og rygg

Mange har nok opplevd å få en akutt smerte i nakken eller i ryggen. Disse smertene er som regel helt ufarlige, men kan oppleves som svært ubehagelig. I slike situasjoner kan det være lurt å gi oss en lyd og få det sjekket. De aller fleste akutte smerter går over med tiden, det hjelper stort sett å holde seg aktiv. Behandling ser veldig ofte ut til å hjelpe i den akutte fasen.

Isjias

Isjias kjennetegnes ved en smerte som ofte stråler ned i det ene benet. Det forverres ofte når man lener seg fremover og kan også ofte gjøre vondt i ryggen. De fleste opplever at strålesmertene er verst. Årsaken til en prolaps (som gir isjias-symptomer) henger ofte sammen med sliitasjeforandringene i ryggsøylen og mellomvirvelskivene. «Isjias» refererer til Isjias-nerven som er den tykkeste nerven i kroppen. Denne nerven strekker seg fra ryggsøylen og helt ned i tærne. En prolaps gir ofte symptomer i nervebanen den presser på. Prolapser i korsryggen er veldig vanlig, og mange har prolapser uten at de vet det. Prolapser er ufarlige i de fleste tilfeller. Det er alltid viktig å utrede slike symptomer og eventuelt ta ett MR bilde dersom det er nødvendig. De fleste prolapser kan diagnostiseres uten MR-bilde.

Høst Helse har lang erfaring med behandling av muskel og skjelettplager. Gi oss en lyd, eller bestill en time på nett.