Det aldrende skjelettet

Artrose, også kjent som slitasjegikt er den aller vanligste og mest utbredte revmatiske sykdommen. Brusken i leddene blir gradvis brutt ned med alderen som igjen påvirker andre strukturer i og rundt leddet. Artrose er ikke noe man blir kvitt, men det er absolutt noe man kan leve med, dersom man gjør de rette tiltakene.

Artrose er en av de mest kjente årsakene til funksjonsnedsettelse og smerter i den aldrende populasjonen. Artrose starter for noen relativt tidlig, og er en helt naturlig prosess. De aller fleste opplever at de føler seg litt stivere med alderen. Sykdommen kan ramme alle ledd, men er vanligst i vektbærende strukturer som hofter, knær, og for kvinner spesielt, – i storetåen. Dette kaller vi hallux valgus og er en veldig vanlig slitasjeforandring i storetåleddet.

Årsaken til artrose er ikke helt forstått, men mange risikofaktorer er blitt kjent: overvekt, genetisk predisponering, nedsatt muskelstyrke, alder, tungt fysisk arbeid og tidligere leddplager/skader.

Det er en relativ enkel sak for din behandler å finne ut av om du har artrose. Ofte henviser vi for et røntgenbilde for å måle graden av artrose. Dette setter vi sammen med det kliniske bildet, altså det vi ser og undersøker på klinikken.

Behandling: Hva sier ekspertene?

Etter flere tiår med forskning, artroskopier og andre kirurgiske inngrep er ortopedene, og annet helsepersonell sterkt involvert i artrose-behandling, krystallklare: det er trening som hjelper. Styrketrening med progresjon. Jo fortere man kommer i gang med trening, jo bedre er prognosene. Flere studier viser at trening har en langt større effekt på smertene tilknyttet artrose sammenlignet med inngrep eller inaktivitet.

Helsepersonell som jobber med artrose opplever ofte at pasientene har en frykt for å trene, en redsel for å få vondt. I kjølvannet av all forskningen og tilsvarende gode prosjekter i våre naboland ble AktivA (Aktiv med Artrose) dannet for å hjelpe befolkningen i gang med trening. Allerede ser vi enormt gode resultater i Norge og pasienter melder om bedre bevegelse, mindre smerter, og mer energi.

Er du middelaldrende og opplever smerter i hofter og knær? Da er Aktiv med Artrose noe for deg.

Vår fysioterapeut, August Gundersen, er sertifisert AktivA terapeut og kan hjelpe deg i gang.

Du kan ringe vår klinikk eller sende en epost direkte til August.

T: 94051851

E: august@hosthelse.no

Vi vil sterkt anbefale å se videoen til Aktiv med Artrose ved å følge denne lenken: https://aktivmedartrose.no/for-pasienter/

Kilder:

https://aktivmedartrose.no/

https://sml.snl.no/artrose

https://www.cheatsheet.com/health-fitness/best-workout-plan-for-people-over-the-age-of-50.html/