Bekkenplager under og etter svangerskapet.

Av: Kiropraktor Eline Grande-Rott

Bekkenplager under svangerskapet er en vanlig plage som kan oppstå hos flere en 15% av alle gravide i Norge. Det er ingen klar årsak på hvorfor smertene oppstår, men det har blitt diskutert om det kan ha en sammenheng med de hormonelle og biomekaniske endringene som skjer i kroppen. Det produseres nemlig mer av et hormon som kalles relaxin, som fører til at leddbåndene blir mer bevegelige. Når dette skjer blir bekkenleddene med fleksible – noe som er helt nødvendig før fødsel, men dette kan også være smertefullt hos noen kvinner. Bekkenleddsmerter kan oppstå når som helst under svangerskapet.

Tilstanden kjennetegnes med smerter over bekkenleddene, over symfysen framme, og smertene kan ofte stråle ned til lysken. Ofte forverrer smertene seg utover dagen, og det er vanlig at de forekommer etter en periode med økt aktivitet. Mange opplever også økte smertenivåer etter perioder med langvarig sitting, ståing og gåing.

Selv om bekkenleddsmerter er noe som kan ramme alle, er likevel noen mer utsatt enn andre. Man har høyere risiko for å utvikle bekkenleddsmerter ved høy BMI, ved hardt fysisk arbeid og om man har hatt problemer med ryggsmerter tidligere. Høyere smertenivåer gir også økt risiko for langvarige plager. Diagnosen settes som regel basert på beskrivelsen av smertene, samt den fysiske undersøkelsen – røntgenbilder har ofte liten hensikt.

Det finnes ingen kur, men de aller fleste opplever at smertene forsvinner innen 3 måneder etter fødsel. Det er likevel ting man kan gjøre for å lindre smertene. Den vanligste behandlingen er tilrettelagt fysisk aktivitet og trening, men det er viktig å finne en balanse slik at treningen ikke fører til økte smerter. Videre kan mange oppleve smertelindring ved manipulasjon kombinert med bløtvevsbehandling av muskulaturen rundt bekkenet, samt leddbåndene.

Hos Høst Helse har vi lang og god erfaring med utredelse og behandling av bekkenleddsmerter. Ta gjerne kontakt med oss om du vil vite mer!

Kilder:

https://www.helsenorge.no/sykdom/svangerskap/bekkenleddsmerter/

https://nhi.no/familie/graviditet/svangerskap-og-fodsel/sykdommer/komplikasjoner-i-svangerskapet/bekkenleddsmerter/?page=all

https://lkb.no/om-bekkenleddsmerter/hva-er-bekkenleddsmerter

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15094530/