Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelen er en liten åpning mellom knoklene i håndleddet, der medianusnerven og en rekke sener passerer fra armen og inn i hånden. Karpaltunnelsyndrom oppstår ved kompresjon av medianusnerven, og er en vanlig årsak for både smerte og ubehag i hånd og håndledd.

Det kan oppstå av forskjellige årsaker, men den mest vanlige er betennelsesreaksjoner, som f.eks. senebetennelse eller leddgikt, i området. Ved betennelsesreaksjoner dannes det som ofte veske, som fører til hevelse i kanalen. Karpaltunnelsyndrom forekommer oftere hos kvinner enn hos menn, og skjer hyppigere med økende alder. Graviditet, diabetes, lavt stoffskifte, og overvekt gir økt risiko, i tillegg til arbeid

som innebærer mye bøying og vridning av håndleddet.

 

Symptomer inkluderer smerte, prikking og nummenhetsfølelse i hånd og håndledd, men også smerte i muskulaturen i underarmen. I tillegg til dette kan man oppleve svakhet og følelsestap i fingrene og hånden, noe som kan gjøre det vanskelig å bruke hånden.

I de fleste tilfeller blir syndromet diagnostisert utfra en fysisk undersøkelse av hånden og armen, i tillegg til sykehistorien. I noen få tilfeller kan det også være nødvendig med nevrografi, en undersøkelse som ser på funksjonen til nervene utenfor ryggraden.

Behandling avhenger som regel av alvorlighetsgraden, og tidlig behandling er bra for å unngå langvarig problematikk og skade. I milde til moderate tilfeller kan konservativ behandling ha god effekt, både for å redusere smerter og ubehag, men og for å forbedre funksjonsevnen i hånden. I alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med kortisoninjeksjoner eller operasjon. Prognosen med behandling er svært god, og de aller fleste responderer raskt.

Her hos Høst Helse har vi bred kompetanse, både for utredning og behandling. Som kiropraktor har vi også full henvisningsrett til lege/spesialist, og henviser deg videre dersom det skulle være nødvendig.

Velkommen til oss.

Tlf: 94051851

Timebestilling: https://www.helseboka.app/booking/clinic/5035

Epost: post@hosthelse.no

 

Skrevet av: Kiropraktor Eline Grande-Rott (MNKF)

Kilder:

https://nhi.no/sykdommer/hjernenervesystem/nerveskader/karpaltunnelsyndrom/?page=1

https://www.helsenorge.no/sykdom/muskel-og-skjelett/karpaltunnelsyndrom/

https://www.jospt.org/doi/full/10.2519/jospt.2017.7090