Massasje

«Massasje» betyr egentlig å kna, og det finnes flere forskjellige grep for behandling av kroppens bløtdeler (muskler og bindevev).

Massasje er en av menneskehetens eldste behandlingsmetoder, og har blitt benyttet av mange forskjellige kulturer og folkeslag i tusenvis av år i land som for eksempel Kina, Japan og India. Dette var for å behandle forskjellige fysiske plager.

Det finnes i all hovedsak to massasjeformer; østlig,- og vestlig massasje. Den østlige massasjen tar utgangspunkt i menneskets energi, og den vestlige massasjen går ut på kroppens anatomi og fysiologi.

 

Massasje og massasjeterapi

Mange lurer på hva massasje er. Det er en behandlingsform som bidrar til å løsne på stive/stramme muskler og muskelknuter. Mange går rundt med muskelplager og tenker at det går over. I mange tilfeller gjør det det, men ofte kan det være behov for litt hjelp på veien.

Det finnes forskjellige former for massasje; velvære massasje, Thaimassasje og klassisk/behandlende massasje. Å finne riktig type massasje er ikke alltid like lett. Folk responderer forskjellig på forskjellig type massasje.

Har man et vedvarende, muskulært problem eller et problem som  tilkommer akutt, kan det være lurt å prøve behandlende massasje. Da får man først en samtale for å finne ut av hvor problemet stammer fra, og om det er akutt eller vedvarende. Det kan komme fra gamle skader, nye skader, feilbelastning over tid eller noe som stresser en. Behandler ser på hvert enkelt individ og behandler ut i fra hva slags behov eller ønsker den enkelte pasient har. Hvor mange behandlinger man må ha er individuelt, noen trenger 1-2 behandlinger, noen trenger flere.

Massasje kan også være forbyggende. Flere velger å ta en massasjetime jevnlig for å holde forskjellige muskelplager i sjakk (alt i fra idrettsutøvere til den vanlige mann/kvinne i gaten). Mange har god erfaring med dette.

 

Hvem kan få massasje?

Massasje er for alle. Enten man sitter på hjemmekontor, jobber i butikk, jobber på kontor eller har en fysisk krevende jobb.

 

Hva gjør massasje?

Massasje øker blodsirkulasjonen og lymfesirkulasjonen. Ved økt blodsirkulasjon opptar vevet næring, oksygen og hormoner lettere, og transporterer ut avfallsstoffer lettere fra kroppen. Lymfene får bedre drenasje og kan forhindre/redusere hevelser.

  • Nervesystemet blir beroliget.
  • Muskler kan bli smidige og mer elastiske, restitusjon etter treningen blir bedre, rastløse bein kan bli roligere og spenninger muskulaturen slipper.
  • Lykkehormonet (Oxytocin) kan øke, man kan føle seg mer avslappet/tilfreds. Stresshormoner kan synke, uro og angst kan minske, humøret og søvnen kan forbedres.

 

Forskjellige behandlingsmetoder

Klassisk massasje :

En dyp massasje hvor man jobber med knuter og stivhet i muskulaturen.

Idrettsmassasje:

En noe dypere massasje enn ved klassisk massasje. Her jobber man mest med restitusjon av muskulaturen.

 Triggerpunktbehandling:

Her jobber man med å trykke på triggerpunker rundt om på kroppen, gjerne et spesielt område, for å få avspenning.

 

Hvilke områder behandler vi:

Så og si de fleste muskler i kroppen som er mulig å komme til kan respondere bra på massasje. De vanligste områdene en massasjeterapeut behandler er:

  • nakke
  • rygg
  • skuldre
  • legger
  • lår
  • armer

 

Av:

Marianne Lien Svenningsen

Massasjeterapeut Høst Helse, Arendal