Nakkesmerter

Av: Kiropraktor Eline Grande-Rott, kiropraktor hos Høst Helse Arendal

Nakkesmerter og stivhet er noe de aller fleste har opplevd, og defineres som smerter i nakkeregionen. Nakkeregionen er klassifisert som øvre del av rygg, opp mot hodet og utover skuldrene. Det er en svært vanlig problemstilling, og det anslås at mellom 30-50% av den voksne befolkningen opplever smerter i nakken i løpet av et år. Smertene kan oppstå akutt eller over tid, og overbelastning og stress er vanlige årsaker til at de oppstår. Det er noe vanligere med nakkesmerter hos kvinner enn hos menn, og sannsynligheten for nakkesmerter øker med alderen.

Smertene kan deles inn i to grupper; smerter med og uten utstråling. Smerter med utstråling kan enten være diffuse eller følge et nerverots-mønster. Nakken består av 7 nakkevirvler med skiver mellom virvlene. Mellom virvlene er det små ledd, men det er også muskler, sener, nerver og leddbånd langs nakken. Alle disse strukturene kan føre til smerter, enten ved skader, sykdommer eller slitasje. Smerter fra nakken kan også stråle til nærliggende områder, som skuldrene, hodet og armene.

Nakkesmerter

En av de vanligste årsakene til smerte og stivhet i nakkeområdet er en nakkestrekk, eller «kink» i nakken. Dette oppstår grunnet stramme og ømme muskler i nakken, og kan oppstå etter en lengre periode med dårlig holdning, dårlig sovestilling, arbeidsbelastning eller stress. Nakkekink er også vanlig, og oppstår når det er mangel på bevegelighet i ett eller flere av leddene i nakken. Begge tilstandene kjennetegnes av diffuse, skarpe, eller verkende smerter, ofte på begge sider av nakken. Noen ganger kan man få hodepine som følge av nakkesmertene, les mer her. Disse smertene kan ofte forebygges med trening og fokus på holdning/arbeidsstilling. Det er viktig å holde seg i bevegelse, og gjerne bryte opp arbeidsdagen med pauser.

Andre årsaker til nakkesmerter kan være skiveprolaps eller spondylose. Skiveprolaps oppstår når det ved at en av skivene mellom nakkevirvlene legger trykk på en nerve i det den forlater ryggmargen. Tilstanden kan skje akutt eller over tid, og har ofte strålesmerter ut til armene og fingrene i tillegg til smerter i nakken. Nummenhet og svakhet i hender og armer kan også oppstå. Spondylose oppstår med forkalkinger i nakkevirvlene som følge av slitasjeforandringer. Dette gir mindre plass for nerveroten. I tillegg til diffuse smerter er nakkestivhet, og strålesmerter til armene og skuldrene vanlig ved spondylose.

I tillegg til dette, kan underliggende sykdommer som leddgikt, Bekhterevs og andre revmatiske sykdommer gi nakkesmerte.

Hos Høst Helse har vi lang og god erfaring med utredelse og behandling av nakkesmerter. Ta gjerne kontakt med oss om du vil vite mer!

 

Kilder:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25659245/

https://lvh.no/symptomer_og_sykdommer/muskel-_og_skjelettsystemet/symptomdiagnoser/nakkesmerter

https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/forebygg-nakke-og-skuldersmerter/

https://nhi.no/symptomer/muskelskjelett/nakkesmerter-veiviser/?page=all