Såler

Kiropraktor Christian Høst har mange års erfaring med behandling og undersøkelse av føtter, samt såletilpassing.

Føttene

Det er mange tilstander/diagnoser ved føttene som kan lindres eller behandles ved bruk av såler. Når vi undersøker føttene vurderer vi smertebildet, funksjon og lytter til pasientens historie (anamnese). Langvarige plager med føttene kan ha mange forskjellige årsaker og er ofte sammensatt. De vanligste fotplagene vi ser er plantar fasciit, akilles tendinitt, valgus-stillinger (plattfot), hallux valgus (skjev storetå med/uten smerter), hammertær, hælspore, hælsmerter og overtråkk.

Den vanligste grunnen til at foreldre har med seg barna sine til oss er at de er bekymret for at barnet deres er plattfot. Ta det helt med ro, alle barn har plattfot frem til 3-4 års alderen, og mange ganske mye lenger etter dette. Å være plattfot er ikke farlig. Opptil 15% av voksne er også plattfot, det gir som regel ingen store plager. De som får plager, får ofte smerter under føttene og/eller i leggen. I slike tilfeller vil tilpassede såler være nyttige for veldig mange.

Plattfot er ofte linket til smerter i knær, hofter og rygg, men det er ikke altfor mye forskning som støtter dette. Mange opplever likevel en god effekt av tilpassede såler i disse tilfellene.

Valgusstilling hæl

Veien til såler

«Det er mange veier til Rom», men i dette tilfellet, mange veier til såler. I dag florerer det av tilbud av ortopediske såler, prefabrikerte såler, halvfabrikerte såler, også videre. Vi mener at det er viktig å undersøke foten først, nøye! Her legger vi vekt på funksjonsvurdering, samt å undersøke om det er andre underliggende årsaker til fotsmertene dine. Basert på informasjonen vi får ut av dette vil vi kunne anbefale den rette sålen for deg. Under kan du lese videre om hvilken type såle vi tilbyr, samt hva ortopediske ingeniører kan tilby.

Du kan bestille time her for vurdering av dine føtter. Husk, alle føtter er ulike og unike!

Gaitscan

Gaitscan er en type undersøkelse vi har drevet med over mange år. Kiropraktor Christian Høst har lang fartstid med dette. Etter du har fortalt din historie og vi har undersøkt føttene, bruker vi også en digital plate hvor vi kan analysere gangmønster, fotavtrykk, belastninger og eventuelle overbelastninger i føttene dine. Disse bildene kommer opp på en skjerm hvor selve analysen foregår. Ved å bruke disse bildene kan vi bestille spesialtilpassede såler som passer foten svært godt. Selve kjernen av disse sålene har livstids-garanti. Når det er sagt er alle såler utsatt for enorm slitasje og vil kreve service fra 3-5 års mellomrom. Leveringstid på sålene er 2-3 uker avhengig av pågang.

gaitscan
Blatchford

Formthotics/prefabrikerte såler

Dette er en såletype som kommer mer ferdigtilpasset fra leverandør. De kan tilpasses for å rette opp i skjevstillinger i føttene. Ofte anbefaler vi disse til barn og unge med hælsmerter da de er lette å forme, samt at de gir god støtte for foten. I mange tilfeller av plantar fasciit vil vi anbefale disse, dette for å avlaste og dempe plagene. Disse sålene vil vare 1-2 år avhengig av belastning og bruk.

Ortopediske tilpassede såler/fotsenger

Dersom du har vedtak fra NAV og har vært innom ortoped kan du bli henvist til en ortopedisk ingeniør ved Blatchford i Arendal. Man kan også bestille time der privat. Høst Helse har nylig hospitert der oppe og kan melde om svært hyggelige folk med høy kompetanse. Prinsippene ved sålene som tilpasses her er de samme som hos oss. De legger stor vekt på funksjon og tilpassing.

-Høst Helse-

sliping såler